Værtindegave

Sæbens historie – Sæbesydning er et gammelt håndværk

Sæbesydning er et gammelt håndværk

Sæbens historie fører os mindst 2000 år tilbage i tiden. Ifølge Illustreret Videnskab  blevsæben skriftligt omtalt af en romersk historiker, der døde tilbage i år 79 e.Kr. Historikere og arkæologer mener dog at sæben kan være over dobbelt så gammel, da man har fundet indskriptioner på lerkrukker der tyder på at forsæbning af fedt med askelud var kendt i år 2800 f.Kr. Det gør sæbesydningen til et håndværk der er ca 5000 år gammelt.

Den gamle grundfremstiling

Sæbens grundfremstilling er ikke ændret synderligt igennem sæbens historie. Helt grundlæggende opstår sæbe når fedt koges sammen med en alkalisk opløsning. Praktisk har man anvendt askelud og dyrefedt. Askelud opstår når aske blandes med vand, asken filterers fra den vandige opløsning, som er askelud, en stærk alkalisk væske. Herefter koges fedt sammen med luden. Resultatet er en fast sæbe, der nu kan anvendes til at vaske kroppen og beklædningsgendstande.

Sæben var kun for de rige

I det 7. århundrede var sæben et etableret erhverv flere steder i Europa. På denne tid i sæbens historie var sæben en luksus vare. Sæbesyderierne producerede et luksusprodukt til den rige del af befolkningen. De almindelige mennesker, der ikke havde råd til sæbe måtte fortsat klare sig med vand. Forbrugen af sæbe afspejlede velstanden i samfundet, i det 19. århundrede blev følgende udtalt: “den mængde sæbe en nation forbruger, giver et godt billede af nationens velstand og civilisation”.

Sæben blev allemandseje

I 1800-tallet blev sæben fabriks fremstillet, hvilket gjorde sæben tilgængelig for resten af befolkningen. Sæben blev nu et hverdags produkt, som sikrede folkets hygiejne og derved også sundheden.  Fabriksfremstillingen forgår ca på følgende måde:

Sæbefremstillingen består af 3 faser. Den første er forsæbning, hvilket er en kemisk reaktion mellem forskellige olier eller fedtstoffer og en base. Derved opstår der en blanding af sæbe og glycerin som indeholder omkring 30 procent vand. De fleste moderne sæbeproducenter bruger computerstyrede forsæbningssystemer. Anden fase er tørring, hvor man ved hjælp af varme-, vakuum- og spraytørring omdanner den rene sæbe til små kugler der kun indeholder omkring 12 procent vand. Den tredje og sidste fase er færdiggørelsen. Kuglerne blandes med parfume, farve og andre tilsætningsstoffer der vil gøre sæben særegen og velduftende. for til sidst at blive presset i forme.

Birkegården’s Naturlige Sæber

Her hos os laver vi sæber efter de gamle håndværks traditioner. Vi anvender nogle gode nordiske fedtstoffer, som koges sammen med en nøje beregnet og afmålt ludblanding. Vores sæber har en god rest fedt% så de gode fedtstoffer i sæberne sikrer mod udtørring. Alle vores sæber er uden kunstige parfumer og farver. Der er kun tilsat naturlige urter af økologisk kvalitet er eller håndhøstet lokalt. Vi anvender træforme i produktionen, så vi minimere forbrugen af plastik.

Læs mere vore enkelte sæber her: Birkegården’s Sæber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: